Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Kvarnbyn i Mölndal. En gammal industrihistoria som gått i graven.

Idag var jag tillbaka till Kvarnbyn i Mölndal. I det här området jobbade jag under 16 år. Först hos Pappersgruppen som numera heter Papyrus.

Sedan hos hos Papyrus som numera är en del av Stora Enso.

Tittade bland annat till Villa Papyrus. Här var jag många gånger på möten. Då var det kontor på bottenvåningen. På andra våningen var det bostad för Disponenten Rune Persson. Det fanns också en våning för Marcus Wallenberg den äldre som alltid bodde där när han var i Göteborgstrakten.

Personalmatsalen hade stora panoramafönster som vette mot trädgården. Inte sällan kunde man se Marcus Wallenberg vandra runt i trädgården och njuta av prakten.

Fast nu var jag inte där för att vara nostalgisk. Skälet var att jag besökt Scandinavian Photo och köpt sista pusselbiten till min egna "holy trinity" av fasta objektiv.

Det är en Sigma 24/1,4 Art. Tamron 35/1,4 köpte jag för några månader sedan och Canon EF 85/1,4 IS har jag haft ett par år. Tanken är att avända dessa fasta objektiv oftare när jag fotar utan stress. Detta är något jag började med mina Fujikameror och nu kommer göra också med Canon.

Det innebär inte att jag gör mig av med mina zoomobjektiv. De är inte lika ljusstarka och ger ofta inte riktigt samma kvalitet men har absolut sina fördelar vissa sammanhang som när man fotar event och behöver flexibilitet.

För första gången skulle the holy trinity få visa vad de kan. Det var kanske inte det bästa vädret för någon test. Totalt gråmulet.

Fast Kasper behövde ändå en promenad. Underligt nog hade jag jobbat 16 år här i området fast faktiskt aldrig tittat närmare på den övre delen av Kvarnbyn och fallen.

För tillfället med allt regnade så är det en imponerande syn med allt vatten som forsar ner. Där vill man inte trilla i.

En man stod i en korg som en enorm kranbil hissat ner honom i och borrade hål för vad som ser ut att bli en gångbro över fallen.

Många av de här gamla husen har renoverats eller håller på att renoveras. Detta är ett område med mycket gamla anor. 

Redan på 1500-talet drevs här pappersmöllor, stångjärnhammar och annan småskalig  industri som drog nytta av vattenkraften. Så det är kul att området bevaras.

Inte för det finns något kvar från 1500-talet. Det handlar snarare om 1800-talet och början på 1900-talet.

Fallen är verkligen branta och med allt vatten för tillfället är det en imponerande syn. I flera av husen ser man hur vattnet leds in för man skulle kunna driva olika maskiner och sedan kommer det ut i andra ändan på husen.

Jag hade inte förväntat mig att hitta småbuitiker och gallerier här så det var en överraskning.

Helt uppenbart har konsten hittat hit.

Det var julmarknad här före jul och en del dekorationer hängde kvar på några ställen.

Detta är nog den vildaste delen av fallen. Så här långt är alla bilder tagna med för dagen för mig nya Sigma 24/1,4 Art.

På vägen ner växlade jag över till Tamron 35/1,4.

Snart var vi nere igen vid vattenintaget till Papyrus pappersbruk och Kråkans krog.

Härifrån lugnar snart Mölndalsån ner sig och flyter fram i beskedligt tempo. Emellanåt ställer den till det när ån svämmar över och dränker Göteborgsvägen eller mindre delar av Liseberg.

Gamla Papyrus finns det inte mycket kvar av. Maskinerna är borta och maskinhallarna rivna. Snart kommer allt vara jämnat med marken.

Sedan kommer bostadshus resa sig ur spillrorna. En epok är till ända och en annan tar vid. 

Min tanke med den lilla utflykt var att rekognosiera Kvarnbyn. På kvällarna är det belysning under vattnet i fallen. Fast jag vet inte om det sker varje kväll. Något jag måste ta reda på. Sett bilder på det och det är ett otroligt fint motiv.

I bättre ljus blir naturligtvis bilderna betydligt bättre också i intressantare dagsljus.  Idag använde jag aldrig 85/1,4 IS därför att vidvinklarna passade motivet bättre.

Att släpa runt på dessa 3 tunga objektiv samt en 5D MKIV plus lite filter och andra småprylar kändes helt OK. 

Det kändes som detta har potential för att bli en väldigt bra lösning. 

Vill jag släpa på mindre kan jag alltid välja EF 24-105/4 IS istället.

God kväll.

Inlagt 2020-01-29 20:50 | Läst 554 ggr. | Permalink
Vad trevligt! Bilder från ett Göteborg jag aldrig har sett dessutom.. Hoppas dom behåller de gamla husen vid dessa fall! Men det gör dom väl? Kul med nytt objektiv! Min 'triangel' med fasta objektiv är tre Nikonobjektiv på 20 mm. f/1,8 50 mm. f/1,4 och 85 mm. f/1,8 dom är behagliga att gå runt med allihop, men jag tar alltid bara med ett av dom och anpassar mig till just det objektiv jag valt!
Hälsn!
Svar från Flash Gordon 2020-01-30 22:13
Kvarnbyforsen eller en del säger Mölndalsforsen ligger inte vid allfartsvägarna. De ligger innanför Mölndalskråka som är en brant backe som går precis innaför försen.
Nu har de en husrad med industrifastigheter och kontor som ligger mellan vägen och forsen. Detta plus Kvarnbyn som kgger på andra sidan forsen är kultrmärkta. Man har redan renoverat en del av dessa industrifastiheter. En del har blivit kontor. Andra har man precis startat att renovera.

Den gamla bebyggelsen som låg til vänster om Mölndals kråka är revien til lstöra delen och ersätta med moderna bostadshus.

Du får besöka det nästa gång du är i Göteborg. Det är en ganska unik miljö.

Tack för din kommentar.
Trevligt både SP och kvarnbyn, fast har nog varit fler gånger på SP I Mölndal, vilken är min favorit. Strömstaren håller till i kvarnbyn övre del så det är den som i huvudsak har lockat. Har också funderat på Sigmas 24/1,4 istället för min 28/1,8, får se gillar min 28’a också. Jag har valt ungefär 2X i hopp mellan brännvidderna, såsom 14/2,8, 28/1,8, 50/1,8, 90/2,8.
Svar från Flash Gordon 2020-01-30 22:16
Tack för din kommentar.
Du verkar känna till Kvarnbyforsen bättre än jag gör. Så jag skall passa på att fråga dig om belysningen i Forsen. Har ju sett bilder tagna när den är belyst. Väldigt läckert. Vet du om den alltid är belyst när det är mörkt eller är det bara vid speciella tillfällen?
pdahlen 2020-01-30 22:25
Nä tyvärr, har bara varit där på dagtid
Svar från Flash Gordon 2020-01-30 22:35
Då får jag köra dit och titta själv. Har sett väldigt fina bilder när den är belyst.
Ikväll har jag besökt Mölndalsfallen för att se om de är belysta ockå vanliga dagar. Det verkar så.
Nu ikväll tog jag bara med mig min Fuji X-H1 och tog ett par bilder handhållet men med stöd av ett räcke.
Det regnade som tusan så det blev ett par snabba snapshots.

I morgon skall vädret vara bra så jag kommer vara där lite före solnedgången och fota så jag får både dagsljusbilder och bilder i blåtimmen. Kan bli riktigt fina bilder.

Här är en testbild från ikväll.
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/383707/3744268.htm
pdahlen 2020-02-01 20:36
Vi har inte behörighet att se din bild. Men fint att det var ljus på kvällen.
Svar från Flash Gordon 2020-02-01 20:45(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX