Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Norra älvstranden Göteborg. Ett miniprojekt tillsammans med Kasper.

I går var det bra väder i Göteborg. Kasper behövde få en ordentlig promenad. Eller snarare joggingtur. Själv hade jag sedan en tid funderat på hur jag skulle klara att fotografera enbart med min lättaste utrustning. Det vill säga begränsa mig till min X-PRO2 samt de äldsta och lättaste 3 objektiven som släpptes till X-PRO1 under 2012 & 2013.

Jag packade min ONA väska med 2 objektiv samt ett par extra batterier. Hängde kameran med 35/1,4 runt halsen så gav vi oss av. De andra objektiven är Fujinon 18/2 och 60/2,4 makro. 

 Först hade vi en transportsträcka att klara av. Från där vi bor tilll Frihamnen. En sträcka på ett några kilometer.

Jag på min Kringla elcykel och Kasper joggande vid sidan om.  Brukar köra på lägsta farten vilket är 7-8 km/timme eftersom det är lagom joggingfart för Kasper.

Arkivbild från en annan utflykt. Kringla är verkligen en cykel jag gillar. Tänkt att ha på min båt i framtiden. Liten men mycket stadig och hopfällbar.

Efter cirka 20 minuter hade vi kommit fram till Frihamnnen. Dags att släppa lös Kasper och börja fota.

Frihamen är numera ett område som väntar på att det skall börja byggas bostäder. Fast i Göteborg går planeringen mycket långsamt. Det tar ungefär 25 år för myndigheterna att komma från tanke till byggstart. Under tiden står frihamnen och förfaller. 

Ett och annat udda projekt finns här i väntan på att det skall börja byggas. I bakgrunden byggs både en ny bro occh en hel del hus.

Här var det lite aktion och en hel del som utnyttjade ramperna. 

Kasper och jag fortsatte lite längre bort i området. Där var vi helt ensamma.  

Här har man byggt en märklig byggnad. Någon form av borg för barn är min gissning. Nu helt övergiven. 

Verkar som grabbarna med sprayburkarna är de enda besökarna.

Ett projekt för några år sedan var att bygga en bastu vid frihamnnen. Förmodligen kostade detta kommunen en bra slant. Man vara mäktigt stolta i kommunalfullmäktige när det stod klart och man gick ut med press releaser över denna nya sevärdhet i Göteborg.

När jag låg i röjdykarna 1977 fick vi som uppdrag och träning att hjälpa Stena Line undersöka kajen vid Tyskladsteminalen. Den skulle byggas ut för kommande större färjor.

Innnan vi fick dyka i älven fick vi besöka Sahlgrenska sjukhuset och ta mängder av sprutor mot allt mellan himmel och jord. Vi dök också med helmask för att minska risken att få in vatten i näsa eller mun.

Älvvattnet är nog mycket bättre i dag än det var 1977. Fast jag skulle nog välja en annan badplats. Vi har många öar utanför Göteborg där vattnet är väldigt mycket bättre.

Nu verkar bastun vara stängd. Upp som en sol, ned som en pannkaka.

Vid sidan om har någon byggt ett matställe. Förmodligeen med bidrag från kommunen. Bygget skulle passa i vilken kåkstad som helst. Lite kul graffiti bjuder man i alla fall på.

Det är givetvis också stängt.

För att man skall kunna få den rätta känslan av söderhavet har man också anlagt en lite beach med sand. Uppskattades av Kasper som började gräva gropar.

Det där var frihamnen. Ett område som väntar på att det skall bygga 2500 lägenheter om mydigheterna bara kan få ut tummen. Vilket de verkar ha väldigt svårt för.

Medan  de sölar skriker mängder av folk efter någonstans att bo. Bostadsbristen är katastrofal.

Kasper och jag lämnar frihamnen och ger oss väster ut.

Vi befinner oss nu innnaför frihamnen. Den här gamla kranen står här och förfaller sedan många herrans år. Kul fotomotiv men snart säckar den nog ihop av sig själv. Den ser allt värre ut för varje år som går.

Här innnanför frihamnnens udde är det lite av vildmark mitt i staden. 

Längre fram ser man kranarna från Götaverken. Göteborgs sista reparationsvarv. Nu är torrdockan såld och endast kranarna finns kvar.

Sedan är vi strax framme vid ett stiligt bygge. Det byggdes av Hasselblad som kontor och tillverkningslokaler. Sedan gick det som vi vet inte så bra för Hasselblad. Man var tvungen och sälja sina tjusiga lokaler. Numera är det Sveriges Radio som håller till här. De har ju pengar.

Det har byggts mycket på Lindholmen och det finns en hel del intressant arkitektur.

Inte minst här vid Lindholmen sccience park där bland annat Chalmers har mycket lokaler.

Det finns också en del konst. I det här fallet av det slaget jag mest tycker är konstigt. Kasper undersöker konstverket och kommer fram till att de är bra att lyfta benet mot och märka ut att" Kilroyy was here".  Undrar om det var budgeten som tog slut eller arbetarna fick nog innan de fick de sista gatstenarna på plats.

Kan det vara seglen på en fullriggare det skall symbolisera. Vad tror ni?

Detta är en ny byggnad som jag inte tidigare lagt märke till. Verkar vara ett utkikstorn. Om det också finns ett kaffe eller en restauarang får jag undersöka vid nästa besök.

Vi tar oss vidare västerut. På vägen blir det en och annan ströbild.

Detta var en gång torrdockan för Lindholmens varv. Numera småbåtshamn.I bakgrunden skymtar Ramberget.

På andra sidan älven finns det som en gång var terminal för amerikabåtarna. Gripsholm med mfl. Uppe på berget tronar Masthuggskyrkan där man också har en fin utsikt över Göta älv, den gamla hamnen och delar av staden.

Sedan kommer vi fram till Eriksberg. Där promenerar vi ganska ofta. Här finns många kafeer och restauranger som man kan besöka för en fika eller matbit. Jag gillar skarpt de skulpterade dykdalberna och övrig utsmyckning här. 

Här har också ostindiefararen sin hemmahamn. Tydligen har man redan börjat förbereda henne för vintern. Göteborgs kommun tycker sig inte ha råd med henne längre och ville sälja skeppet. Det blev givetvis ett ramaskri i Göteborg.

Hellre satsar de pengar på en kamelfarm i Angered. Det kostade oss skattebetalare 10 miljoner och blev i slutändan inte ens en tummetott. Det blev ingenting.

Skall man mäta våra politikers tankeverksamhet får man nog sätta sensorerna på deras bakdel. De imponerar verkligen inte.

Stenas tysklandssfärja är på väg att vända för att sätta kurs mot Kiel. Färjorna är nu så stora att det tar en bra stund av vända i älven. 

Kasper och jag vänder också kosan hemåt. En transportsträcka på några kilometer.

Väl hemma somnar Kasper skönt efter att druckit ordentligt med vatten. Det blev nog totalt en dryg mil under de två och en halv timme vi var borta.

Själv kan jag konstatera när jag kommer hem oh kan syna bilderna på datorn att jag klarar mig ganska bra med enbart dessa tre objektiv och en X-PRO2. Bra att veta att jag klarar mig ofta med denna lätta utrustning. Fujis nya objektiv brukar ofta vara både stora och tunga. De är kanske optiskt bättre. Jag har till exempel Fujinon 80/2,8 OIS makro. Det är ett suveränt objektiv men väger sina modiga 840 gram. Fujinon 35/1,4 är också ett mycket bra objektiv. Fast det är litet  och väger 200 gram. Tål att fundera över.

Hälsningar

Kasper och Mats

Inlagt 2019-09-24 15:16 | Läst 548 ggr. | Permalink(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX