Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Kvällspromenad med lille saten på kajen i Eriksberg.

Jag är lite trött på att traska runt i våra närmaste strövområden Kasper tycker säkert de är bäst för där kan han springa lös för det mesta.

Fast jag hade en baktanke med det hela. Jag skaffade nyligen igen en fullformatskamera från Canon. Så ett återfall med andra ord.

Skälet var att jag fortfarande har kvar det mesta av mina objektiv, blixtar och triggers mm. Numera får man så dåligt betalt om man säljer dem att jag tycker det är bättre att behålla dem. Allt fungerar utmärkt förutom mitt 24-105/4 IS som började spöka häromdagen. Den lämnade jag till Canon CPS idag.

När jag lämnat in det åkte jag raka vägen till Götaplatsens foto och gjorde plånboken mycket tunnare.

Det enda objektiv jag sålde när jag gick över till Fuji var mitt fina EF 85/1,2. Ett objektiv jag använde mycket till att ta porträtt på både barnbarn, barn och ibland när jag blev ombedd att fota bröllop och annat.

Det var ett objektiv som hade sin egen charm och ett unikt sätt att teckna både färger, skärpa och bokeh. Samtidigt var det tungt, klumpigt tjockt och hade seg AF samt en närgäns på 1 meter. Skärpedjupet på 1 meters avstånd och full öppning var skrattretande tunt. Det var ett objektiv som inte var hyfsat skarpt men på ett mjukt sätt. Man kan säga att objektivet i sig var en form av skönhetsretusch

Så jag behövde ett nytt porträttobbjektiv till Canonkameran.

Det blev det nya 85/1,4 IS som på de flesta sätt är bättre än 85/1,2.. Det är skarpare, har mindre optiska svagheter och väger mindre. Samt har IS som ger cirka 3 steg. Fast här kommer jag nog få göra mer skönhetsretusch för att inte rynkor, ojämnheter i hyn eller finans och annat skall synas som utropstecken. Det går snabbt att göra i On1. Nu menar jag att tona ner objektivets skärpa till en del och ingen extrem skönhetsretusch.

Nu hade jag inga lämpliga offer att testa det på. Så därför åkte jag till Eriksbergskajen

Jag har alltid älskat havet och att segla. Vilket säkert är anledningen till att jag trivs nere vid Göta älv och dess kajer. Just nu ligger det flera gamla skutor och andra äldre fartyg i Eriksberg. Förmodligen är det deras vinterförtöjning. Detta är nytt för i år i så fall.

Fast väldigt trevligt ha fina skutor att plåta.

Bredvid varandra låg två båtar som var väldigt lika Collin Archer. Collin Archer ritade båtar som var mycket säkra och ofta användes som lotsbåtar, räddningsbåtar mm. där man måste kunna segla säkert nästan oavsett vilket väder det var. 

Ostindiefararen Göteborg ligger på sin vanliga plats och man har börjat att vintertäcka henne. Det var tal om att kommunen skulle göra sig av med henne. Som tur var gick ett antal företag in och garanterade pengar för några år framåt. Fast man kan se att hon skulle behöva få ett ordentligt underhåll till våren. 

Skutorna och de äldre båtarna har fått Eriksbergskajen att se betydligt trevligare ut.

Här ligger också båtar som brukar köra runt turister i skärgården på sommaren. Dessa närmare 100 år gamla båtar har verkligen charm.

Hamnbassängerna ser betydligt trevligare ut med båtar. Många år har det varit väldigt tomt och trist.

Fast nu till skälet att jag  i sällskap medKasper gick just hit. När kajen byggdes fick en konstnär utsmycka en del av den långa kajen. Jag tycker hon gjorde ett fantastiskt jobb. 

Den här kallar hon främmande fågel. Jag har ännu inte lyckats se fågeln i det hela men färggrann och kul är den åtminstone. Det finns ett antal till och de är alla olika.

Det jag var ute efter var de här damerna. Som det finns 4 stycken av. De heter Västan, Östan, Nordan och Sunnan. Alltså som de fyra väderstrecken. Det fick bli mina testobjekt av objektivet. Fast några av bilderna är tagna med Fuji 10-24/4 OIS och ni ser lätt vilka det är. Här kommer en kavalkad av testbilder. Ni lyckas nog lista ut vem som är vem av damerna. Tänk på vad som är typiskt för olika vindar på västkusten.

Nu har ni nog listat ut vem som är vem.

Jag avslutar med med ett par ytterligare främmande fåglar.

samt med en miljöbild från Eriksberg. Givetvis där Älvsnabben är med på ett hörn Dessa båtar kryssar ständigt längs och tvärs över älven. Ett trevligt sätt att ta sig längs och över älven. Betydligt charmigare än spårvagn.

Jag var nöjd med min test. Nästa gång är det skarpt läge  att försöka få bra bilder på lekande barnbarn i ständig rörelse.

Då får jag se hur bra objektivet klarar följande fokus. Något 85/1,2 inte var bra på.

Sov gott.

Inlagt 2018-10-22 23:06 | Läst 656 ggr. | Permalink
Intressanta motiv i ett härligt ljus.
- hawk
Häftiga träskulpturer och fina båtar. Vad resulterade återfallet i för modell?
Svar från Flash Gordon 2018-10-23 16:46
Det förstår några undrar. Nej det var egentligen inte på grund av några brister hos Fuji. Jag har fortfarande 3 kamerahus av den sorten.
Största orsaken var att jag tänkt sälja alla mina Canon prylar. Det är en hel del mer än objektiv.
Fast man får så uselt betalt numera att jag bestämde mig för att använda dem själv.
Fast min gamla 1D MKIIN är lite för omodern att jobba med även om det blir bra bilder.
Jag hittade en %D MKIV till ett bra pris. Den hade bara gått 10 000 klick.
Så den fick det bli.

Jag har ju alltid varit medveten om att det finns situationer när det verkligen hjälper att ha en bra FF kamera.
Det är få gånger jag känner att mina Fuji kameror inte riktigt räcker till. Fast det händer då och då.

Nu kan jag alltså välja.

Det var faktiskt en stor överraskning att igen fota med en dSLR mer än en kort stund.
Att det är mer att släpa på blir snabbt uppenbart. Likaså att man måste ta en större väska för att få plats med prylarna.
Sedan när man fotar undrar man varför har jag inget histogram i sökaren. Man måste också gissa sig till kompenseringen utan att se vad det ger. Man får ta en bild först och sedan se om man måste ta om bilden.

Alla lösningar har sin för och nackdelar. För egen del tror jag att jag för det mesta kommer ha ett par Fuji hängande runt halsen.
Skall jag fota seriöst och något speciellt och FF är en fördel kommer den givetvis vara en av de 2 kameror jag brukar ha med mig på sådana saker.
Blixtsystem, triggers mm. har jag till båda systemen. Nu är det bara att välja don efter situation.
Var på utbildning ett antal dagar i ett av husen på kajen en gång i tiden, åkte ut med den fina båten. Ja, där var väldigt fint.
Svar från Flash Gordon 2018-10-23 21:34
Göteborg kan vara och västkusten kan vara väldigt fint när vädret är på humör. Tyvätt är ofta inte vädret det på senhösten och vintern.
Ja i går var det ett fint ljus utifrån havet. Solen just nu går ner nu så det lyser rakt in i älvmynningen.

Idag var det en väldigt fin solnedgång med kraftigt rödfärgade moln i underkant och blygråa upp till.
Riktigt fint och lite dramatiskt. Tyvärr kunde jag inte dra nytta av det eftersom jag höll på med annat.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX