Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Idag blev det aldrig riktigt ljust.

Ibland här i Göteborg känns det som gryningen kom av sig. Frös och kom inte längre precis som en dator.

Det är inte solens fel utan de där blytunga molnen som täcker staden. Vi Göteborgare borde väl vara vana men jag har aldrig vant mig vid eländet. 

Fast nu har jag ju en liten svart sate som måste få komma ut och springa. Idag får det bli Röde sten nere vid älvsborgsbron.

Där har vi inte varit på länge.

Det är en plats med en lång och intressant historia.

Den som vill läsa mer om området kan börja här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Röda_sten

Intill ligger Carnegie eller gamla sockerbruket som många Göteborgare kallar det. Här låg Carnegies porterbryggeri. När de flyttade blev det sockerbruk. Idag är det ett stort hotell samt inrymmer en massa annan verksamhet. Innan det fanns något bryggeri var det en befästning så vi kunde stoppa den eländige dansken och norske fi.

Fast vi skall till andra sidan mot väster. Så vi promenerar under älvsborgsbron och här ligger röde sten och nya varvet. Varvet är inte så nytt för det byggdes i slutet av 1600 och början av 1700-talet.

Här ligger gamla pannhuset kvar som förmodar jag försedde sockerbruket med energi. Numera är det konsthall, kaffé och restaurang.

Många tycker att området är en skamfläck för Göteborg. Själva tycker jag det är mysigt sunkigt.

Här under bron får graffitimålarna härja fritt helt lagligt. Det finns oftast en eller flera som håller på att skapa något nytt. 

En del är riktigt duktiga medan andra mest kladdar med färg. En del klottrar bara sina taggar och det är ju inte särskilt intressant.

Den ju här är ju lite kul. Tror mina unga barnbarn hade gillat den.

Det finns också graffiti som passar bra som bakgrund till en liten svart sate. Givetvis hade han redan märkt väggen med att "Kilroy was here".

Ute på älven passerar Stena på väg ut till Danmark eller kanske Tyskland.

Sedan vi var här senast har man fått upp ett nytt konstverk. Skall det kanske tolkas som förankra freden? Som ankare skulle det inte fungera något vidare. Det skulle dragga ordentligt. Fast det är väl precis vad freden gör på sina håll.

Det finns faktiskt runt om i hamnen sandstränder på några ställen. Fast man bör nog undvika att bada. När jag var värnpliktig röjdykare 1977 fick enheten i uppdrag att undersöka Stena lines pir vid Tysklandspiren. De skulle bygga om den för att kunna ta större färjor. Innan vi fick hoppa i älven fick vi åka till Sahlgrenska och få 5-6 sprutor mot gulsot, stelkramp och en del annat otrevligt. Vi fick heller inte ha några öppna sår. Då dök vi trots allt med torrdräkt. 

Älvvattnet har nog blivit bättre men man skall nog inte ta sig ett dopp där. Det finns betydligt bättre badplatser på öarna och norr om Göteborg.

På nya varvet finns den numera både ett trevligt hotell och en stor restaurang som är öppen på sommaren. Hotellet kan vara ett trevligt ställe om ni vill bo någon helg i Göteborg.

Vid den gamla träkajen ligger en arbetsbåt som jag misstänker används för att undersöka fiskmängd och ta andra prover.

Ombord har de också en undervattensrobot.

Tittar man förbi Vita gaveln som huset kallas så ser man hamnen där det mesta händer numera. Här hanteras en stor del av det vi importerar eller exporterar. 

Nu börjar det bli dags att gå tillbaka samma väg som vi kom.

På väg tillbaka ser vi en ensam kajakpaddlare som tar sig västerut i skymningen.

Här är ingången till pannhuset om ni vill undersöka konsthallen eller ta en kopp kaffe. Jag är nu uppe i 12800 ISO om jag skall ha lite skärpedjup. Dags att åka hem och dricka en kopp te och kura skymning.

Inlagt 2018-10-21 22:49 | Läst 752 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?