Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Nu får jag öppna champagnen för 20 år av digitalfotande

Ja tiden går fort. Nu är det cirka 20 år sedan jag skaffade min första riktiga digitalkamera. En Olympus 2500 L Camedia.

Den var inte särskilt bra och kostade lika mycket då i kronor som en X-T3 med kitobjektiv gör idag.

Fast den hade också några fördelar. Äntligen kunde jag få både havet mörkt och himmelen blå utan att bli utfrätt som det ofta blev med dia-film. De första digitalkamerorna hade redan med CCD bättre DR.

Det gav blodad tand och jag köpte ett år senare Olympus E 10 som var mycket bättre. Båda fungerar faktiskt fortfarande.

Sedan blev det Canon  20D och med det blev jag fast i Canon-systemen. Med 10 L-objektiv och några andra är man fast. Att byta system är extremt dyrt. Fast det var många gånger jag hellre skulle ägt Nikon. Nu gjorde jag äntligen bytet till Fuji och det blev ordentligt dyrt. Fast något jag inte ångrar. Detta var min kameraresa i sammanfattning och inte vad den här bloggen skall handla om.

Jo jag har också fotat mycket med Hasselblad som jag lånat av dem. Resultatet är fantastiskt.

Det tackar jag Ove Bengtsson för. Jag älskar att fota med Hasselblad men det är inte min typ av kamera av många skäl.

Jag vill snarare ge några exempel på bilder tagna med äldre digitalkameror och visa på att utveckligngen inte alls går så fort och att man inte alls måste uppgradera hela tiden för att få bra bilder.

Redan gamla Olympus E 10 tog hyfsade bilder.

Här kommer några till. Den där damen skall just ta sin MBA så detta är en tid sedan.  Bilden är tagen 2003 så också de flesta andra.

Detta råkar var storasyster

Det är därför kanske en del som blir yrvakna att det inte egentligen har hänt så mycket de senaste 15-20 åren. Visst allt har förfinats och upplösningen har förbättrats. Det hände väldigt mycket mellan 2000 och 2005. Sedan har utvecklingen gått allt långsammare.

Min X-H1 är mycket bättre än min gamla Olympus. Fast det går inte så snabbt som många vill ge sken av.

Det går snabbare på den spegellösa sidan och de gör allt för att komma i kapp det bästa inom dSLR. Det gör de säkert med tiden

Förbättringarna sker gradvis och inte i stora språng.

Jag tog semester från min båt i Kroatien och lämnade kvar det mesta där när det gäller optik och kameror.

Nu råkade en av mina barnbarn fylla 1 år och som vanligt ville man att jag skulle ta bilderna med det lilla extra. Alla andra fotar ju med mobilen.

Det enda jag hade hemma var en 13 år gammal 1D MKIIN som gått cirka 250 000 bilder. Fast fortfarande fungerar. Samt en hög L-objektiv av version 1. Jag var mycket tveksam till hur det skulle fungera. Hade inte fotat seriöst med den kameran på flera år.

Här gällde det att lämna återbud eller försöka och bomma.

Fast det gick över förväntan. Jag hittade snabbt tillbaka till hanteringen av kameran och den levererar fortfarande bra bilder.

Kanske skall vi inte fokusera så mycket på tekniken utan mer på bilderna. Denna bild tagen 2018-08

Det är kul att diskutera teknik fast vi skall nog inte tro att det senaste ger oss med automatik bättre bilder. Det är nog snarare att fota med en välbekant kamera som ger de bästa bilderna.

Så åtminstone jag själv skall piska upp prylnisse ordentligt och lära honom sitta fint. Nej det blir ingen Fuji X-T3.

Om något år blir det kanske en Fuji X-H2. Förmodligen 1 år efter lanseringen. För då har jag nu lärt mig att priset ofta fallit med 30%. Tills dess skall prylnisse hållas i strypkoppel och vi får slita på det vi redan har. Vilket är alldeles för mycket.

Inlagt 2018-09-06 23:28 | Läst 1461 ggr. | Permalink
Bra tänkvärda reflektioner och jättefina bilder!

Min första digitala kamera var en kompaktkamera köpt år 2000 av modell Canon Powershot S20. Läste även DPR på den tiden, och detta var det allra första testet jag läste om kameran: https://www.dpreview.com/reviews/canons20 😃

Både de digitala kamerorna och DPRs tester har gått framåt sedan dess, och uppskattar utvecklingen till de fantastiskt mycket bättre kameror vi har i dag. Så mycket lättare att ta bilder i lite mörkare miljöer (+ ISO), och motiv med mer kontraster i ljusförhållandena (+ DR).

Dock har utvecklingstakten helt klart planat ut, och förbättringarna är inte längre så stora mellan varje model som de var för en 5-10 år sedan.

De mesta förbättringarna som sker nuförtiden är gällande främst EVF och följande AF, som får de spegellösa kamerahusen att allt mer närma sig flytet hos OVF och lika säker följande AF som på bra DSLR:er. På bildkvalitetessidan så blir förbättringarna allt mer marginella, och inget som i sig inspirerar mig att köpa nya modeller för den sakens skull.

Trots detta så tycker jag att det är kul och spännande nu när mina nuvarande spegellösa system fått konkurrens av de stora drakarna Nikon och Canon. Skall bli en spännande tid att följa utvecklingen av branschen!
Svar från Flash Gordon 2018-09-07 16:22
Jag tror vi står på en platå just nu. Alltså att tekniken är ganska mogen. Fast på den spegellösa sidan händer det en hel del.

Fast troligtvis kommer det ny teknik som kan ta oss till nästa nivå Kanske finns sen redan i något labb.
Det brukar ta tid för ny teknik att komma ut på marknaden.
Så är det, väldigt marginella förbättringar, fast sensorerna är bra mycket bättre nu än då vad gäller tex at fota på höga ISO. Har sett oå både X-H1 och X-T3, men jag behåller X-T2 ett tag till. Sk jag byta får den bli utsliten, eller att jag kommer på nya tankar, t.ex större sensor.
Svar från Flash Gordon 2018-09-07 16:27
Större sensor från Fuji kan du få redan nu. GFX är en suverän kamera. Den kommer bli ändå bättre med 100 MP sensorn som snart släpps.
X-T3 verkar ha många förbättringar. Fast jag kommer också avvakta.
Prylnisse skall inte få allt han pekar på.
Nils Bergqvist 2018-09-07 19:09
Givetvis har jag tittat på den, men kostar en del. Dock kan jag köra mina Pentax 67 objektiv på den med adapter. Har ju en del från 45mm -200mm, så speciellt mycket mera i optikväg behövs inte. Ska ju gå att köra även småbildsoptik till den. Kanske man hittar ett begagnat hus till bra pris?
Svar från Flash Gordon 2018-09-07 19:26
Det bör väl fungera lika bra på X-T2?
Nils Bergqvist 2018-09-07 21:18
Jo det funkar med adpter (en kombo av en fattningsadapter och en annan, alltså 2 st). Har sett priser på upp mot 3000 för detta, Novoflex har en för kring 3000 och dom brukar man kunna lita på. har annras dålig erfarenhet av billiga adptrar som är felsvarvade så att det antingen går över oändlighet eller aldrig når upp till den.
Alldeles utmärkta bilder, fina och värda att behålla. Så gör jag reflektionen att teknikutvecklingen kanske mer ska ses som att kamerornas användbarhet i besvärliga situationer nog ökat påtagligt (dåligt ljus, serietagning vid sport mm mm) än att bilder som tagits under bra förhållanden blir bättre. Hälsningar/ Björn T
Svar från Flash Gordon 2018-09-07 16:17
Det har du naturligtvis rätt i. Det har gått i cykler. Först var det upplösning. sedan var det ISO och nu är det DR och video.
Samtidigt har utvecklingen saktat ner.
Det är nu mer skrittande gång jämfört med de första årens grodsprång.
Så rätt, visst är det bilden som är viktigast...fast det är ganska så kul att packa upp en ny kamera också. ;)
Kommer ihåg att min första digitala hade ungefär 3 Mp och då det kom kameror med 5 så var det en stor sensation.
Svar från Flash Gordon 2018-09-07 16:13
Jo jag minns Canon 5D väldigt väl. Hade då en 20D. När jag tidigt skaffade 5D istället och när jag såg mina första filer. Woow det var så rent och harmoniskt.

Den känslan har jag aldrig upplevt senare i någon uppgradering.
Tillykke med jubilæet Mats.
Jeg fik mit første digitale da jeg fyldte 60 for 25 år siden - en Canon PowerShot G3 med 4 MB. Der fra gik det stærkt fra Nikon til Sony og Fuji, som jeg har idag. Og nu stopper det her :-)
Dine billeder her holder høj klasse og jeg synes især om nummer 1 og 2. High Key billedet af dit barnebarn er heller ikke til at stå for - super portræt.
Med mange venlige hilsener fra Morfaren i Roskilde.
PS: Håber det er i orden med det danske denne gang ?
Svar från Flash Gordon 2018-09-07 16:07
Jag har inga problem med danskan. Fast jag skall nog inte försöka prata danska för det blir bara komiskt.

Faktum är att jag provade en digitalkamera redan runt 1994. Fast den var helt värdelös. Så den räknas inte.
Det var för jobbets räkning. Vi trodde vi skulle kunna utrusta våra säljare med en sådan så de kunde dokumentera reklamationer. Fungerade inte på grund av den usla upplösningen.

Det var först 1999 som det dök upp kameror som bara kostade som dagens X-T3 med kitobjektiv. Då i den tidens valuta. 20 000 för den kameran var långt över vad en Nikon F4 med fina objektiv kostade.

Din Canon G3 släpptes 2002. Det hände mycket de där första åren. Redan 2005 var Canon 1D ikapp mellanformat film.
Det har hänt mycket på 20 år och mest i början.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver