Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Vi äter för mycket kött så vi skall minska om vi vill vara PK

Det ligger mycket i detta. Nu när både många kineser och Indier har råd att äta kött lika ofta som vi själva leder det till en massa besvärliga miljöeffekter. Så något måste göras. 

Köttproduktionen släpper ut lika mycket drivhusgaser idag som hela transportsekton inklusive våra privatbilar.

Fast debatten spretar kraftigt och glömmer att ta tag i många saker som inte rör miljöpåverkan men som är saker som bör vara med om vi pratar körrpdouktion och vad vi bör äta. Inte då minst djurens villkor.

Fast jag tänkte börja i en annan ända.

För igår var jag för andra dagen i rad och hämtade kött till familjen.

Den här gången skulle jag hämta lammkött på Töllås fårgård. Ett litet ställe på norra Orust.

Efter en cirka en timmes bilresa från Göteborg landar jag i denna lilla idyll. Detta är gårdsbutiken och också det stora köket där mycket av vad som säljs lagas. Det säljs både i gårdsbutiken men också på otaliga marknader runt om i Västsverige.

Här har de också sommarcafé vilket är ett mysigt ställe att besöka om ni har vägarna förbi.PÅ sommaren givetvis.

Så låt mig parkera bilen och leta reda på Barbara så går vi in.

I den lilla butien finns en mängd hemmalagade saker som får det att vattnas i munnen. Inte minst deras lammkorv. Den är fenomenal.  Saft, sylt, marmelad och gelé finns också i ett rikt utbud. Det finns också fårskinn och en del annat som inte går att äta.

Det här är en butik där man bara måste snoka runt ett tag. Jag har varit här minst en gång om året för att hämta kött nu under mer än 5 år. Ändå måste varje gång  gå runt ock kika för det finns alltid något nytt.

När Barbara och jag har ordnat med det ekonomiska och jag också fått köpt lite myntagelé för det måste man ju ha till lamm, och några lammkorvar så tänkte jag ta er med ut på gården.

Detta är som sagt en idyll där man direkt finner sig till rätta. Ett ställe jag mår bra men ändå viktigare är att jag faktiskt också tror att djuren gör det. Här strövar ankorna omkring fritt och är inte ett dugg rädda för mig. De skockas runt mig när jag sätter mig på knä för att ta ett par bilder.

I lammstallet är det lugnt och avslappnat. Lamm är givetvis nyfikna så någon kommer genast fram för att se vem det är som hälsar på.

Andra tittar lite slött eller fortsätter att äta eller sova.

En kommer fram och vill bli kelad på huvudet och bakom örat. Tror nog han är hund.

Här är det inga stressade djur.

Andra tittar bara roat på.

På sommaren är de nere på strandängarna och betar. Där finns mycket örter som bidrar till köttets fina smak.

Så har jag dåligt samvete för att familjen sätter i sig kött från ett av deras lamm per år?  

Nej inte det minsta. Här hade de det bra så länge de levde. Utan antibiotika eller några konstlade metoder för att de skulle växa snabbt. Här lever de i en naturlig rytm.

Innan jag får köttet är det ordentligt hängmörat som både gör det mört men också får fram smaken.

Varken det älgkött eller det lammkött vi äter skäms jag ett dugg för. Det kommer från djur som hade det bra under den tid de levde.

Här finns en länk till Töllåsgården om ni är intresserad av att ta en fika till sommaren eller att handla.

http://www.fargard.se

Fast sedan har vi förstås den andra sidan av myntet.  De djur som inte är lyckliga så länger de lever. Utan snarare lever i ett helvete.

Här är ett nytt inlägg från tyskland om deras köttindustri. Där man börjar och tala om fläskfabriker med 300 000 grisar. En grisbonde i Tyskland idag tjänar 6 euro på en hel gris. Då krävs det många grisar om det skall bli en hyfsat vinst. Därav stordriften. Svårt att tro att grisarna är särskilt lyckliga på ett sådant ställe. DE som driver fram detta vansinne är vi konumenter med vårt prisfixering.

Detta är en intressant debatt för att se vart Tysk köttindustri är på väg. Sedan skall vi komma ihåg att det även där finns producenter som är lokala och mer liknar Töllås.

https://www.facebook.com/isabel.elena.5/videos/1220632407996970/

Det är engelsk text till inslaget om ni inte förstår tyska.

Sjäkv gillar jag att laga mat och förstås också äta den. Det gör mig också intresserad av råvarorna och att ifrågasätta en hel del när jag lär mig mer om hur det fungerar.

Varför skall jag köpa så kallade svarta oliver som egentligen var gröna och sedan blektes i kaustiksoda så de blev grå och till sist färgades svarta. Det är sådana där billiga som brukar finnas i salladsbuffén på luchrestaurangen. Samt till billiga hyllan i matbutiken. Varför skall jag köpa sådana som inte smakar något och hur kan de få kallas svarta oliver när de inte är det? Svarta oliver my ass. En gång tiden trodde jag det var svarta oliver. Nu vet jag bättre.

Eller köpa tjusigt röda tomater som inte smakar ett dugg. Vet ni varför tomaterna förlorat smaken?

Jo genom genmanipulering . Fast det kallas inte det utan växtförädling eftersom man indirekt förändrar generna genom att korsa olika sorter som har egenskaper man vill få fram och förstärka. Egentligen vad gör är ändå att förändra genomet h0s växten.

Jo när man korsade fram sorter av tomater som alla blir röda samtidigt så förvann den gen som ger tomaten smak. De råkar sitta på samma genpar som de som gör tomtaten röd och ser mogen ut. En egenskap in och smaken ut.

Käckt och rationellet för producenten när man kan plocka allt samtidigt . Fast de verkar ha glömt bort att det är jag som konsument som köper det hela till sist. Jag vill ha smak på mina tomater annars kan det vara.

Nu tillbaka till kött. Ibland vill jag grilla en härlig entrecote. Älgentrecote har för lite fett för att göra sig bra på grillen. Så då plockar jag ner entrecote i vagnen när jag är på ICA.

Sedan glatt hem och få fart på grillen. Med stigande hunger ordnar man till alla grejor man skall ha till och kanske också gör sig omaket att göra en egen bernaise eller en pepparsås.

Så äntligen är allt klart Man sätter gaffeln i den första köttbiten och upptäcker snart att den är seg, den är smaklös och trist trots sitt pris på 250 kr/kg. Därför den är vakummörad och felbehandlad. Ibland är den bra men allt för ofta inte. Mamma Scan är inte att lita på och inte heller deras kollegor i branschen.

Varje gång känner jag mig lurad. Jag fick kött till ett pris jag var beredd att betala fast jag fick en usel kvalitet på köpet och blev blåst.

När det gäller fläskött är det ändå värre.

Så därför har jag gett mig själv ett nyårslöfte redan nu. Det skall inte bli något mer dåligt kött från varken ICA eller COOP. Det är mitt sätt att rösta med fötterna och protestera mot köttindustrin.

Vill jag ha en bra entrecote för jag åka ut till Björlanda gård, 10 minuters bilresa bort och handla från deras gårdsbutik. Där vet jag att djuren har det bra, att köttet är hängmörat och alltid smakar prima.

Jag kan köpa lite mer än jag behöver så har jag i frysen när jag blir sugen.

När det gäller fläskkött skulle jag gärna komma i kontakt med ett ställe där man kan köpa vldsvinskött. Jag har sökt efter det på nätet under flera år men haft svårt och hitta någat bra ställe i närheten av Göteborg. Finns det någon här som har ett tips?

Sedan det där politiskt korrekta. Jag tittade på Jordbruksverkets siffror. De anger att vi äter 87,3 kilo kött per år per capita. 

Fast vänta lite nu. Det är 243 gram per dag. Det är  2 big mac per dag eller kanske mer.

Den siffran tror jag inte ett smack på. Det måste inkludera allt spill i produktionen och sånt som slängs hos grossister och detaljister. Fast även om man korrigerar siffran med det så verkar den orimligt hög.

Annars skulle alla av oss se ut som tunnor för vi äter ju inte bara kött.

Jag gillar kött och eftersom jag lagar det mesta av maten i hushållet är det ofta något som har med kött.

De 66 kilo älgkött och lammkött jag nu hämtat hem under de senaste dagarna täcker gott 90% av det kött vi äter. Vi är 3 i hushållet inklusive vår vuxna dotter som går på universitet. Det blir alltså 22 kilo per person. Nu äter min fru samt dotter också gärna det  som inte innehåller kött och lagar sådant att ta med sig i sin lunchlåda. 

Så min köttkonsumtion är då kanske 50% av köttet och landar då på 33 kilo.

Men hur jag skall komma upp i 87,5 för att vara en medelsvensson i köttkonsumtion fattar jag inte.

Det är något sjukt med den här debatten och siffrorna luktar skumt.

Det var sådana tankar som for genom mitt huvud på vägen hem från Töllås genom ett grått men ändå vackert landskap. Min dotter som är mycket miljömedveten hade visat mig den tyska debatten dagen innan.

Samtidigt hade jag på Töllås sett hur det kan vara när det är som bäst. Så det får mig att besluta att den djurproduktion jag inte etiskt kan acceptera skall jag inte heller handla från. Istället för bli bättre verkar det vara på väg att bli ändå säme för djuren. Det kan inte jag ställa upp på. 

Sedan har jag då problemet med att isterbanden som jag gillar och lagar ganska ofta kanske innehåller kött från danmark eller tyskland men ändå kan märkas som svensk. Ja där har jag inget svar ännu.

Från och med nu får det gärna vara kött men bara från leverantörer där djuren har det bra.

Inlagt 2016-11-22 05:22 | Läst 946 ggr. | Permalink
Vi är några som tänker så. Har alltid försökt äta närproducerat, det har enbart fördelar.
Intressanta tankar. Det spelar stor roll vilket kött vi äter. Och det är inte kornas fisande och rapande som belastar miljön i samband med köttproduktion, se här citat från debatt i saken: "För vår matproduktion så är det fyra stora faktorer som orsakar utsläpp av klimatgaser som inte ingår i kolets korta kretslopp. Diesel för att driva jordbruksredskap och transportera maten, olja eller el för att torka spannmål, fossilgas och utsläpp av lustgas vid tillverkning av konstgödning samt att jorden friläggs vid plöjning med utsläpp av lustgas och koldioxid som följd.
Det är alltså inte relevant om kor rapar metan eller grisar skiter, djuren ingår i ett kretslopp. Fritt betande idisslare har levt på jorden under väldigt lång tid och historiskt har de varit betydligt fler än i dag utan att de har bidragit till global uppvärmning." (Expressen Debatt 20161116). Och det finns många fler inlägg i den debatten.
Så det beror till större del på hur man föder upp djuren, vad de får att äta etc.
Håller med om det här med att köpa bra kött., Det gör vi också. Och det är ju så mycket godare. Hellre äter jag dyrt (och bra) kött mer sällan, än billigt (och dåligt) kött ofta.
//GöranR
Jag äter gärna kött, men känner mig allt mer äcklad över hur köttindustrin utvecklats. Jag inser förstås att som världen ser ut idag, där de flesta människorna bor i storstäder, är det en utopi att alla ska kunna ha tillgång till lokalproducerade matvaror. Den bästa strukturella lösningen vore förstås om fler kunde hitta ett liv och en utkomst utanför tätorterna? Men självfallet är också detta en utopi. Den sannolika utvecklingen är väl att mänskligheten i allt större utsträckning är hänvisad till att konsumera förgiftade och/eller manipulerade matvaror? Vad detta leder till kan vi nog bara gissa? Vi som fortfarande har möjlighet att välja lokalproducerad och någorlunda giftfri föda bör nog inse att vi är en oerhört lyckligt lottad minoritet. Det stora flertalet har inget egentligt val.

Själv äter jag gärna lokalproducerat älgkött och tycker att jag därmed gjort ett bra miljöval. Jag bor dock i utkanten av området som förgiftades av Tjernobylkatastrofen och är egentligen osäker på hur många becquerel köttet innehåller. Fast kärnkraft har ju blivit det "bästa" alternativet att bekämpa klimatproblemet enligt vissa "miljövänner". Att vi har färska exempel på motsatsen tycks inte bekymra. Så hur än vi vänder oss på ett så klokt sätt som möjligt är det nog fortfarande så att vi har ändan där bak.
Jag skulle kunna skriva mycket i denna fråga för det intresserar mej oerhört och jag undervisar dessutom veterinär- och agronomstudenter i ämnen som har viss anknytning. I stora drag håller jag med dej Mats, men för många är det tyvärr prislappen som styr. Att kilopriset på en hel eller halv älg blir ganska fördelaktigt hjälper föga då man måste kunna ta hand om hela detta kött och betala för hela klabbet på en gång. Jag tror att du har en god uppfattning om vad det rör sej om. Som lite input till diskussionen kan jag förmedla att livsmedelsverket rekommenderar 50-60 g protein/dag för en vuxen person, möjligen 70 g om man tränar hårt. Det proteinet behöver inte nödvändigtvis komma från kött...Ett standardägg väger 63-65 g (OK att dra bort skalet som är 10-14 %) om du sedan lägger till en skiva skinka till frukost är behovet tillgodosett.
Hälsningar Lena

PS. Jag uppskattar också gott kött men experimenterar med vegetariska rätter och äter havregryn till frukost :-)
Svar från Flash Gordon 2016-11-22 22:38
Hej Lena,
Kul att fått tag i en expert. Inte heller jag äter bara kött. Sydindisk vegtarisk mat tycket jag till och med är riktigt god. FAst europeisk vegetarisk mat är ofta lite trist.

Fast visst äter jag en hel del som inte innehåller kött också.
Det är det som får mig att undra hur jordbruksverket kan hävda att vi äter 87,3 kg kött per capita och år.
Det innebär att vi skulle sätta i oss 240 gram kött per dag.
Skall jag få i mig det får det nog bli kött både till lunch och middag varje dag året runt med en liten sallad till.
Tror jag själv ligger nere på under hälften av detta.

Har du någon förklaring till hur de kan hävda en så hög siffra?
Lena Holm 2016-11-23 07:58
Nej ingen bra förklaring, men det ingår kanske en del svinn...åtminstone det som finns i hushållen. Många kan inte bedöma hur länge man kan spara mat i kylen och då slänger man istället. Undrar också hur gammal siffran är eftersom det borde börja märkas att det är inne just nu att äta mindre kött. Men å andra sidan tror jag att de amerikanskinspirerade restaurangerna som specialiserat sej på stora köttbitar och hövrevsburgare har ökat.
Hälsningar Lena
Svar från Flash Gordon 2016-11-23 10:55
Tack Lena,
Hittade själv lite siffror.
Det är produktionen för svenska marknaden man satt en siffra på.
Sedan har man en annan sifffra som skall ange konsumtionen och då är man på 61 kg/capita.
Där använder man djurets slaktvikt. Alltså djuret urtaget men med alla ben och senor mm inräknade.
Detta är tydligen eu-standard för att mäta.

Så vad vi verkligen äter är höljt i dunkel.
Lena Holm 2016-11-23 11:07
Då kan du dra bort 25-30% från 61 kg. Det är ungefär vad som brukar gå bort från slaktvikt, men det beror på ålder på djuret och djurslag.
Mvh Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver