Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

En volta med X-PRO2 längs Göteborgs norra kajer.

Den lilla lätta X-PRO2 fick idag följa med på en promenad med hund och fru längs kajerna på Hisingen. När det fortfarande är 21 grader vid solnedgången känns det som man promenerar längs kajen i Grekland och inte längs en kaj i Göteborg.

En X-PRO med normalzoom känns knappt runt halsen. Så jag var faktiskt tvungen att väga kameran när jag kom hem. För den känns väldigt liten och lätt med normalzoomen 18-55/2,8-4 OIS. Matchvikten visar sig ligga på 870 gr. Den kan man ha runt halsen hela dagen utan få ont i nacken eller ryggen.

Sedan var jag naturligtvis tvungen att se vad Canon 5Ds R med 24-105/4 IS väger. För den känns ju väldigt mycket tyngre. Det visar sig att det skiljer nästan exakt 1 kilo.

Så då är det ju trevligt att den lille presterar så bra att jag inte ångrar att jag lämnade tungviktaren hemma. För den här typen av motiv är X-PRO2 otroligt kapabel och kan ge betydligt större och dyrare kameror en riktig fajt. Den är verkligen en rejäl förbättring mot X-PRO1 som också är en bra kamera men inte lika allround.

Bilderna får väl tala för sig själva.

Inlagt 2016-06-03 06:20 | Läst 794 ggr. | Permalink
Fina bilder med fin kamera! Själv överdrev jag och körde på med den stora dyra normalzoomen men den levererar väldans bra med allt.
Svar från Flash Gordon 2016-06-03 12:13
Ditt objektiv levererar nog väl så bra som mitt. Fast jag tycker att det objektivet är för tungt och stort.
Jag brukar ju kalla X-PRO för min kompaktkamera.
Tidigare brukade jag ha 2 st. 5D kameror. En av senaste modell och sedan behöll jag min gamla första kamera när jag köpte en ny. Fanns många poäng med den lösningen. Den största fördelen var väl att alla min tillbehör pssade båda kamerorna.
Fast det var mycket att släpa på.
Så jag sålde min äldsta 5D och satsade på X-PRO1 som min kompaktkamera. Vanliga kompaktkameror har jag aldrig varit riktigt nöjd med. Det enda jag inte var nöjd med X-PRO1 var att den var så mycket segare än min Canon.
Nu med X-PRO2 är den segheten borta. Dessutom har bildkvalitén tagit flera kliv framåt. Inte minst i LR/PS genom att Adobe nu gjort sin hemläxa ordentligt. Det uppstår visserligen fortfarande konstiga artefakter om man drar för hårt i spakarna.
Så i mitt fall håller jag mig till Fujis fasta objektiv mellan 14 och 90 mm plus 18-55/2,8-4 som normalzoom när jag vill vara flexibel. Annars faller min idé med att detta skall vara min kompaktkamera.
Till Canon har jag redan tillgång till L-Objektiv mellan 17-400 mm samt ljusstarka fasta objektiv.

Om man nu vill ha Fuji som enda kameramärke så är säkert 16-55/2,8, 50-140/2,8 och 100-400/4-5,6 en suverän kombination. Fast då hade jag valt X-T1 eller X-T2 som hus eftersom det huset har bättre grepp för tyngre objektiv och att det finns batterigrepp som gör att man får bättre balans med längre och tyngre objektiv.

Nu är detta bara en sanning som stämmer enligt mitt tänkande. Vi är alla olika och har personliga preferenser. Så någon universal sanning eller absolut rätt eller fel finns inte. Var och en får bli salig på sin tro.
Dina fina bilder av trakten runt " Älva" förmedlar minnen från en svunnen tid. Vid några tillfällen så har jag jobbat där, både på Hisingen närmare bestämt på Volvo, och på alla varven som fanns där på 70-talet, Eriksberg, Lindholmen och Götaverken. På senare år så var jag på en konferens och hotellet vi var på hette just "Elva" (11) som ligger på gamla Eriksbergs varvsområde.
Men mitt första besök i Göteborg var 1958, då bodde jag på Avenyn inte så långt från Götaplatsen och på "Gamle Port" mötte jag min första kärlek. Så jag har många trevliga minnen från Göteborg.
Vad gäller din nya kamera så kan jag bara gratulera för den har skapat fia bilder, men det måste ju till en duktig fotograf också.
Även en "Ekenskis" kan bli lyrisk av Göteborg-
Ha det gott/Stig



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?