Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Fuji, JPEG eller RAW, svart och vitt.

Fuji är känd för att ha väldigt fina jpg bilder direkt ur kameran. Samtidigt har Fuji sin X-trans sensor som inte är en Bayer array. Det gör att raw-filerna är mycket svårare att hantera i speciellt Camera raw och LR.

Så Bengts fråga om hur det är med svartvitt direkt ur kameran jämfört med raw väckte mitt intresse.

Jag är en fotograf som kör raw i 99,9 fall av 100. Så mina bilder är alltid i färg tills jag bestämmer mig för att göra något annat med dem.

Jag har faktiskt aldrig jämfört Fuji svartvitt OFC mot en Raw-konverterad i svartvitt. Så dags att göra en test så jag åtminstone själv vet vad som är fördelar och nackdelar med de båda arbetssätten.

Tog hjälp av en katt samt X-PRO1 med 35/1,4.

Out of Camera (OFC) var ju enkelt. Höjde bara exponeringen något i LR. Snäppet ökad skärpa också.

Bilden är tagen med ISO 3200 vilket i sig gör att man förlorar detaljupplösning.

Resultatet på jpg ur kameran är mycket bra.  Fullt tillräckligt i de flesta sammanhang. Går givetvis enkelt att bearbeta ytterligare för att ge en mer personlig touch.

_ALM2391.jpg

JPG ur kameran.

Om man tar den mödosamma vägen med att köra raw och konverterar den via Iridient och sedan Siver  FX PRO kan man komma lite längre. Fast det ser man bara om man pixelpeepar. Så nästan dött lopp skall jag påstå. 

_ALM2391-Edit-Edit.jpg

Raw+Iridient+Silver FX PRO

Det kan skilja betydligt mer i vissa bilder tagna i färg är min erfarenhet. Ibland ger varken jpg ur kameran eller konvertering av RAW i LR ett bra resultat. I de fallen kan Iridient ta fram detaljerna på ett bättre sätt och man tjänar mer att därefter konvertera till svartvitt.

Om man redan innan man tar bilden vill bestämma sig för svartvitt och köra direkt jpg ur kameran så får man säkert oftast ett mycket bra resultat. 

Jag kör alltid bara raw och tänker fortsätta med det. Tycker jag sedan att en bild skulle göra sig bättre i svartvitt så bestämmer jag mig för det i efterbearbetningen. Det är åtminstone inte något jag förlorar på.

Så från denna enkla test med ett enda försök verkar det vara liten skillnad. Så den riktigt vetgirige bör nog göra ett mer omfattande test för att se om det alltid är på det sättet.

Inlagt 2015-11-27 19:20 | Läst 1498 ggr. | Permalink
Intressant det här Mats!
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver