Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

H5D 60 Mp. En kamera för detaljerna.

Jag har i flera tidigare blogginlägg visat på att man idag har svårt att förmedla hur högupplösta kameror med riktigt många megapixel kan återge detaljer. På webben är det inte möjligt om man inte gör delförstoringar när man jämför olika alternativ. Ser man hela bilden så är det svårt att se skillnad på en bild från H5D och en tagen med en iPhone 6+ för att hårdra det hela. Det betyder att det inte spelar så stor roll vilken kamera man tagit bilden med. Det blir innehållet och inte tekniken som måste göra intryck på betraktaren. En fördel tycker nog många.

Om man skriver ut bilden i A2 ser man heller inte någon större skillnad mellan en bild tagen med H5D med sina 60 MP och samma motiv tagen med en 5DMKIII. Man måste skriva ut i A1 eller 70x100 cm för att skillnaden skall börja framträda ordentligt. 

Fast skillnaden finns där definitivt. En H5D med 60 Mp klår en 5DMKIII ordentlig om man har ett media som kan återge skillnaden.

Dessa är nog också på gång så sakteliga.

De högupplösta 4K eller 5 K skärmarna som börjar komma ut på marknaden bör vara en del av svaret. I storlekar på 30" och kanske i framtiden TV-apparater i ändå större format bör kunna återge skillnaden i skärpa och detaljåtergivning. Sedan måste bara webben och andra aktörer anpassa tekniken så vi kan dela dessa högupplösta bilder med varandra. Det tar nog lite tid är jag rädd.

När det gäller återgivning på papper är det nog bara stort format som gäller för lång tid framöver.

Så tills den tekniken finns får ni hålla till godo med en delförstoring från en bild jag tog igår med H5D.

I full storlek. (Kunde lika gärna varit tagen med en iPhone:-)

B8441940.jpg

En delförstoring från samma bild i 1:1. Här har varken 5DMKIII eller en iPhone en chans. Så nog finns det detaljer att återge när tekniken finns på plats.

B8441940-2.jpg

Inlagt 2015-05-18 11:04 | Läst 1997 ggr. | Permalink
Details schmetails :-))
Skojjar bara, klart det finns mycket möjligheter med det stora antalet pixlar i kombination med den stora sensorn.
MEN.... om vi snackar 4k-skärm så räcker det väl egentligen med 9MP om man har en 16:9 sensor. Fast då har man ju ingen "beskärningsmån" förstås.
Min 16MP olympus som är 4:3 räcker också till för att beskära till 16:9 och sedan visa bilderna på en 4k-skärm "pixel för pixel" eller hur vi nu skall förklara. 100% kanske. Nån print i A1 och 300dpi blir det ju inte( inte utan uppskalning)
men inte ens H5Ds 8956x6708 pixlar räcker fullt ut till det. Om man nu måste ha 300dpi :-)
H5D är förstås en fantastiskt kamera med fantastiskt optik.
Trist jag är. :-)
mvh
Pa



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?