Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Apple 6+ vs. en Riktig Kamera. Lite Lördagsläsning.

Jag hör till de som har rynkat på näsan när det gäller mobilkameror. Mest tyckt de är någon form av moderna Instamatic kopior. Jag har haft en mängd egna mobiler sedan de kunde ta bilder och hjälpt ändå fler bekanta att försöka skriva ut vad de tycker är fantastiska bilder på mina avancerade skrivare.

Resultaten har tidigare alltid visat på att vilken kompaktkamera som helst slår en mobil. Inte så konstigt. En mobil kostar ungefär som en kompaktkamera men har många fler funktioner och större sensor.

Sedan släpptes iPhone 6 och redan tidigt visade duktiga naturfotografer bra bilder tagna med mobilen som såg verkligen bra ut. Så jag bestämde mig för att gör en egen enkel test. NU har vädret inte riktigt varit med på det.

En iPhone 6+ har en pytteliten sensor. Att sensorstorlek spelar stor roll vet de flesta av oss vid det här laget. Den har bra objektiv en IS-lösning som påminner om antiskak i objektiv typ Canon. iPhone 6 har en enklare lösning.

Som jämförelse har jag använt min X-PRO1 med 1 med 18-55/2,8-4 och IS i objektivet. Ett erkänt mycket bra objektiv och en kamera som fått mycket beröm för sitt bildresultat.

När vi sitter och pixelpeepar glömmer många av oss bort att ju högre upplösning vi har på kameran desto större upplösning har vi på det vi tittar på.  Vi glömmer att huden ser bättre ut om vi tittar med förstoringsglaset än med mikroskopet. Vi sitter dessutom och kikar på skärmar med låg upplösning och inte på utskrivna bilder som egentligen är ett mycket bättre sätt att jämföra på.

iPhone 6+ har en 8-Mpix sensor och X-PRO1 en som är dubbelt upp med 16-Mpix. Så vi måste likställa dessa för att kunna jämföra.

Vad våra program saknar idag är att jämföra bilder tagna med olika kameror med olika upplösning och göra en softproof vid ett visst utskriftsformat och upplösning. Nu får vi göra en ordentlig omväg för att simulera detta.

Här har vi 2 mycket olika kameror. Olika formatförhållande och en som bara kan leverera jpeg och en som kan leverera raw. Jag valde att utgå från det bästa som varje kamera kan leverera eftersom jag alltid kör raw om kameran kan leverera det. Raw ger normalt alltid den bästa datan som jag kan utgå från för att låta en kraftfull dator sedan köra bästa möjliga algoritmer som finns för at ta fram detaljerna. Detta gäller förmodligen också för iPhone men eftersom vi aldrig har kunnat komma åt den datan för iPhone vet vi inte.

Så hur ser det ut. Låt oss börja från början. Glöm att bilden är urtråkig. Vi vill jämföra detaljer och hur kamerorna lyckas göra motivet rättvisa.

Så först iPhone 6 + rätt ur kameran:

Sedan tar vi X-PRO1 med ungefär samma bildvinkel. 

Som syns tydligt tolkar kamerorna vitbalansen ganska olika. Denna är kört genom Iridient som är bland det bästa för att hantera raw-filer från Fuji. Här får man nog tolka X-PRO1 som lite smartare. Säkert har den många fler mätpunkter. Dessutom är detta en raw-fil som gått igenom min redigering. Så redan här har jag varit in och påverkat. Även skärpa och  exponering har jag varit inne och styrt  till vad jag anser optimalt. Så detta är bättre än vad raw-filen visar i LR.

Så slutligen en bild där jag skalat om bilderna till samma storlek. Sedan jämfört dem i LR och skalat dem jämför dem i  100%. Detta är en skärmdump så den säger inte hela sanningen.

Tyvärr det bästa verktyget vi idag har att jämföra så länge vi inte kan titta på jämföra softprooofar av bilderna. Eller kika på utskrifter tillsammans vilket är lite svårt på Internet.

Apple vs Fuji.jpg

Visst vinner X-PRO1 med bättre objektiv som nästan kostar som en iPhone och ett kamerahus som kostar ssom 1,5 iPhone. Fast kom ihåg att vi nu jämför i 100%.

Om jag nu tar dessa 2 bilder och skriver ut dem på A4 så kommer jag inte se någon skillnad. När det gäller vitbalans och färgmättnad. Javisst men det kan jag ställa som jag vill. Så bortse från det. Då skriver jag ut i en upplösning som är klart högre än en 5DK en skärm. En 5DK skär ligger runt 240 DPI och en bättre skrivare runt 720 PPI. 

Så jag har full förståelse varför folk nöjer sig med sina mobilkameror och inte köper kompaktkameror.

Nu finns det givetvis många fler egenskaper som gör om en kamera är bra eller inte. 

En mobil är först och främst en telefon och dator och inte en kamera. En kamera är förhoppningsvis först och främst en kamera.

Fast dagens mobilkamera är nog den bästa Instamatic som någonsin producerats och räcker långt för den som inte är fotointresserad och bara vill få hyfsade bilder.

En iPhone 6+ räcker klart för bra utskrifter i A3 och för många till betydligt större. Allt hänger på krav på kvalitét.

I flera trådar sista tiden har jag stött på människor som dömer ut dagens mobilkameror som urkassa. Det är de absolut inte. Tvärtom är de otroligt bra.

Själv kommer jag inte sluta använda min kompaktkamera X-PRO1 bara för jag upptäckt att min iPhone6+ tar bra bilder.

X-PRO1 är fortfarande bättre och ger mig så mycket mer kontroll och är en kamera och inte en mobil med fotomöjligheter.

God kväll och en trevlig helg.

 

Inlagt 2015-01-31 20:27 | Läst 1504 ggr. | Permalink
Jag tycker också att kameran i min 6+ är förvånansvärt bra men ska jag använder den bara till "vardagsdokumentation"... =) Trevlig helg!! Mvh/U
Ja Apple har inte jagad Mp så mycket som andra men de ha däremot fått till något som tar riktigt bra bilder.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX