Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Religion är ett opium för folket

Detta är väl sämsta tiden för fotografering. Åtminstone i min del av landet.

Göteborg. 

För det mesta blir det aldrig ljust eftersom solen vägrar visa sig. Sedan är det endera storm med regn eller bara regn.

Nästa år vid den här tiden tänker jag inte befinna mig på de här breddgraderna.

Visst kan man gå ut och vara storm chaser. Men jag har provat och det är inte särskilt kul. Blåsigt, blött och kallt. Dramatiken som kvällspressen manar fram för varje oväder finns inte heller i verkligheten. De har lyckats ta bild på det enda trädet som föll eller den enda viadukten som vattenfylldes därför kommunen inte rensat brunnarna och skapa ett nationellt drama av det hela.

Så som blivande pensionär och är undersysselsatt får jag kanske blogga lite mer. Öka på min sociala kompetens. 

En av fördelarna av att vara företagare med sitt eget lilla AB och ende anställde är att man kan avskeda sig själv och gå i pension när man tycker ekonomin tillåter det och det inte är roligt längre.

Nu just fyllda 62 tänkte jag tillåta mig detta. Istället för att jaga poäng som konsult tänkte jag ägna mig åt att utveckla mig själv istället för datasystem och företag.

Så från av varit projektledare för stora IT-system och verksamhetskonult som stadigt var jagad har jag blivit nästan pensionär. En radikal förändring. Svår att anpassa sig till. 

Telefonen ringer inte längre varje minut och mailen regnar inte in.

Nu gäller det att sätta sina egna mål och själv se till att få sina egen tid fylld av meningsfulla delmål.

Plötsligt inser man hur mycket ens personlighet och liv varit förknippad med arbetslivet. 

Nu är det plötsligt mer allvar och mitt eget ansvar. Vad vill jag göra under de sista 20-25 åren av mitt liv om hälsan tillåter? Fotografera. Ja det kommer jag säkert göra. Sälja av allt ting och skaffa en stor båt och segla i varma vatten som alltid varit en dröm för en gammal seglare. Inte lika lätt att realisera. EN fru som blir sjösjuk bara hon ser havet är ett problem. De är inte så vana med havet de där från Ostmarken. Kanske också ett väldigt ensamt liv. Samtidigt har plötsligt första barnbarnet blivit en verklighet och man skall vara farfar också. En ny roll. Medan jag funderar får jag ägna mig åt annat. 

Så idag lekte jag med lite gamla bilder i brist på nya spännande. Kommentera gärna

Först min svärfar som är från Österrike och kämpade för Hitler mot sin vilja. Tvingades in i andra världskriget som 18-åring. En tysk från det Östra riket men inte lika mycket tysk som en från gamla Tyskland fast nästan. En Ostmarker.

_MG_1573-2.jpg

Hela hans liv har varit präglat av de 2 åren i kriget. Idag vid 89 kan han fortfarande inte sluta berätta om det. Hur många andra som han skapas varje år i alla världens konflikter? De valde inte att ansluta sig utan tvingades in. Alternativet var döden.

Så olika de som idag åker ner till IS för att slåss för en religion och i tron de slåss för sin gud och beredda att döda oskyldiga människor var som helst deras religiösa ledare ber dem. Strindberg sa att religionen är ett opium för folket. Han kunde inte ha mer rätt 100 år senare.

Fortsättning följer i morgon. Om min svärfars dotterson som var den förste att få ett körkort med en spagettisil som huvudbonad. Alltså min son Niko. En riksdagsman i Österrike som tagit ställning.

 

Inlagt 2015-01-16 18:20 | Läst 1449 ggr. | Permalink
Mats, vi verkar vara kopior av varandra:) Jag är 3-4 år yngre än dig. Jag gjorde ett allvarligt försök att pensionera mig i maj 2014 och gick hem, men det höll bara fram till hösten sedan blev jag övertalad att köra på ett tag till. Nu fick jag en möjlighet att dra mig tillbaka igen för bara någon vecka sedan, men blev återigen övertalad att hoppa på något nytt för någon dag sedan. Men ingen fara, jag jobbar bara några dagar i veckan, och kommer och går som jag vill. Prioriterar ledighet stenhårt framför arbete. Vi är dessutom i samma bransch, samma yrke tom. Jag har dock inte svårt att anpassa mig till ett annat betydligt lugnare liv. Alla lediga veckodagar och helg fyller jag med enkla vardagssysslor, vilket är nytt för mig. Dessutom pysslar jag också med lite gamla bilder, gamla släktbilder som jag inte vet något om. Ha en bra helg.
Fint porträtt på din stilige svärfar.
Fint portätt, och ta vara på tiden!
-affe
Ps. Opiumcitatet brukar tillskrivas Karl Marx även fast han inte heller var först med dessa tankebanor. ;)
Jag har en farbror som blev tvångsinkallad i Hitlerjugend. Staten tog hans föräldrars butik i statens namn. Om någon tvekade att ansluta sig till "partiet" blev man skjuten.

Det skall vi aldrig glömma. Kommunismen och socialismen går i samma fotspår som nazismen. Glöm aldrig detta!

Socialism är inte lika med lika jämställdhet mellan man och kvinna.

Jämställdhet är för mig en ickefråga då jag är uppfostrad av föräldrar som inte gör skillnad mellan hon och han, utan endast mellan rätt och fel.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX