Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Fy för flugor....

Husse: Titta vad mycket flugor den där kossan har runt ögonen. Det kan inte vara skoj.

Nej det där måste vara riktigt irriterande. 

Husse den där kossan tror det hjälper att räcka ut tungan åt flugorna. 

De får lära sig att göra som jag. Har jag flugor surrande runt huvudet så drar jag.

Räcker det inte så drar jag järnet. Då är de t inga flugor som hänger med.

Det gör jag knappt heller med kameran Kasper. Du blir ofta bara en suddhund.

Jag skall nog prata några ord med de där kossorna på hemvägen husse. De verkar vara lite korkade och inte förstå sitt eget bästa. De måste lära sig springa som sjutton.Postat 2018-08-15 20:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kan en 13 år gammal kamera fortfarande leverera?

Hemma på 1 månads semester från mitt båtprojekt. Just nu är det högsäsong i Kroatien och alldeles för varmt.

Jag lämnade kvar alla mina moderna kameror på båten. Det blir för mycket att släpa på när jag skall flyga ner i mitten av September.

I går var det kalas för det för tillfället yngsta barnbarnet som fyllde 1 år. Vid sådana tillfällen brukar jag vara familjens fotograf och den ende som inte fotar med enbart en mobil.

Nu har jag bara en gammal Canon 1D MKIIN och en drös Canon-objektiv hemma så det var inte mycket att göra. Gamla Bettan med 250 000 exponeringar och 13 år på nacken fick träda i tjänst igen.

Jag kände mig lite ringrostig när jag skulle fota med den gamla feta damen. Hon är betydligt mer svårmanövrerad än mina Fuji-kameror.

Fast efter en stund började det gamla hanterandet av kameran komma tillbaka igen.

En del byter ju kameror lika ofta som skjorta. Fast frågan är måste man verkligen ha den senaste kameramodellen för att få ett bra resultat? Kan en 13 årig gammal dam fortfarande leverera godkända resultat?

Faktiskt var det riktigt roligt och en utmaning att tvingas använda Gamla Bettan igen. 

Visst kräver den här kameran mer av fotografen än dagens kameror. Man måste kompensera exponeringen mycket oftare än vad dagens kameror kräver. Något histogram före man tar bilden finns inte heller. Ofta får man ta en bild och sedan titta på histogrammet och justera exponeringen samt ta en bild till.

Nu har jag inget val utan detta kommer vara den kamera som gäller den närmaste månaden. Med ytterligare lite fotande med gamla Bettan kommer nog de gamla takterna tillbaka och det blir färre missar.

Även om gamla Bettan bara har 8,2 MPX så är filerna fina på lägre ISO. De räcker längre än många tror.

Jag skulle inte ha några problem att printa dessa i A3 eller t.o.m A2.

Vi har säkert många en övertro på utrustningen och att med den senaste kameramodellen kommer våra bilder bli bättre.

Jag lider själv av att prylnisse konstant försöker övertyga mig om att köpa det senaste. Fast samtidigt vet jag av erfarenhet att en uppgradering till den senaste kameramodellen inte ger mig ett dugg bättre bilder.

Faktiskt ser jag fram mot att under en månad tvingas leva med gamla Bettan och göra det bästa av det jag har tillgång till.Postat 2018-08-13 13:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera